Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Poskrbite za zasaditev groba

V prvih pomladnih dneh, ko se narava prebudi, je lepo, če zacvetijo tudi nasadi na grobovih naših dragih. Mnogim prav urejanje grobov prinaša mir in povezavo s pokojniki.

Aranžma groba.

Vrtiček v spomin pokojniku

Dandanes, ko nas čas stalno prehiteva, si mnogi ne morejo privoščiti, da bi redno skrbeli za nasade na grobovih. Zato se marsikdo odloči za grob brez cvetja. Rastline so prelep dodatek grobu, ki se mu ni treba odpovedati. In ni nujno, da so to le mačehe, na voljo je vrsta dekorativnih trav, trajnic ali enoletnic, ki naredijo grob skladen in urejen. Seveda se lahko odločite za sezonske nagrobne aranžmaje, ki lahko vsebujejo sveže ali suho cvetje, ali pa kar kombinacijo obeh. Zasaditev in vzdrževanje groba pa lahko prepustite tudi izkušenim rokam (vrtnarjev) cvetličark iz Plečnikove cvetličarne. 

Kdaj je pravi čas za zasaditev grobov?

Pravi čas za zasaditev grobov je spomladi in jeseni. Spomladi pričnemo z zasaditvami grobov v marcu, oziroma se prilagodimo vremenu, ki je v zadnjih letih zelo nestanovitno. V spomladanskem času sadimo vse do sredine maja, ko pričnemo saditi sezonske nasade. Jeseni pričnemo z zasaditvami grobov v septembru in sadimo vse do sredine oktobra. Pri jesenskih zasaditvah morate biti pozorni, da sadite dovolj globoko, ker se v zimskem času zemlja krči in povzroči, da se na novo zasajene rastline dvignejo iz tal.

 

rastline za zasaditev grobov

Katero rastlinje izbrati?

V kolikor niste vešči vrtnarjenja, je potrebno izbrati rastline, ki so nezahtevne za zalivanje in ne potrebujejo posebne tehnike ali znanja pri obrezovanju in sajenju. Če ste v stalni stiski s časom, izberite trpežne trajnice, iglavce in listavce. Z njimi lahko prekrijete celotno površino, lahko pa vmes pustite tudi prostor za sezonsko cvetje. Če boste že pri samem sajenju upoštevali rastne razmere glede na lego (sonce, senco ali polsenco) in kakovost zemlje ter posadili pravo rastlino na pravo mesto, boste imeli grob ves čas lep in urejen. Tako zasajen grob bo zahteval tudi manj oskrbe.

 

urejanje grobov

Je izbira rastlinja odvisna od tega, komu v spomin ga posadimo? 

Seveda je tudi to eden izmed dejavnikov, ki ga morate upoštevati pri zasaditvah grobov. Pomembno je, da nasadom dodate osebno noto, saj jim da to še poseben čar. Upoštevati velja morebitne želje, ki jih izrazijo pokojni v času življenja. Prav tako tudi barve.

Je izbira rastlinja pogojena z velikostjo groba? 

Velikost groba je izrednega pomena pri izbiri rastlin, prav tako barva in oblika nagrobnika. Paziti morate tudi, katere linije želite poudariti in katere prikriti. Pri izboru rastlin ste v tem primeru zelo omejeni, saj morate vedeti, kako bo rastlina izgledala čez denimo deset let. Zato vedno izbirajte rastline, ki so primerne za sajenje na grobove. Grob je omejen prostor in rastline nikakor ne smejo posegati na sosednje grobove (korenine, listje, iglice …). 

 

rastline za urejen grob

Je prav, da izberemo domače vrste rastlinja?

Kolikor je le mogoče izbirajte rastline, ki so bile vzgojene v Sloveniji, ki so boljše kvalitete in zdrave. Na ta način podpirate domače vrtnarje. V kolikor morate izbrati rastline iz uvoza, pa bodite pazljivi, da imajo le-te vse potrebne spremljajoče dokumente, da preprečite morebitno širjenje bolezni. Pri tem bodite pozorni tudi na rastline, ki so na t.i. črni listi (npr. pušpanj – pušpanova vešča). Pokopališče je omejen prostor in bolezni se hitro razširijo, zato je nekontroliran vnos rastlin lahko velika težava.

Urejen grob, tako kot urejen vrt, kaže na stopnjo kulture in odnos človeka do pokojnih, ter do sočloveka.