Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Venec, cvetje ali sveče?

S primernim cvetjem, vencem, svečami in toplimi besedami izrazimo naše spoštovanje do pokojnih in poskrbimo za lepe spomine.

Šopek cvetja z roza rožami.

Poklon pokojniku v spomin

Rdeča vrtnica, venec z žalnim trakom, set sveč ali le topla beseda svojcem? Mnogokrat se znajdemo v dilemi, kako se primerno posloviti od pokojnika. Lahko vam pomagamo z izkušnjami in nasveti.

 

Nagrobni aranžma s svečo

Od kod izvira navada, da se na pogreb prinese cvetje ali vence? 

Cvetje, ki ga prinašamo, ima nedvomno osrednjo vlogo in močno simbolno vrednost. Rože so s svojimi barvami, oblikami in vonjavami navduševale ljudi že od pradavnine. Ljudje so s cvetjem krasili domove, ulice in svetišča, podarjali so ga bližnjim, z njim počastili goste, pospremili umrle na poslednjo pot in ga darovali bogovom. Že v starem Egiptu so ljudje poznali simboličen pomen cvetja. V antični Grčiji in Rimu se je zimzeleno rastje uveljavilo kot simbol nesmrtnosti in večnega življenja. Pomladanske cvetlice govorijo o krogotoku življenja in smrti ter so skoraj brez izjeme tudi nosilec ljubezenske simbolike.

Ali lahko na pogreb pridemo tudi praznih rok ali se to ne spodobi? 

Vsak posameznik se odloči sam, kako se bo poslovil od pokojnega. Nekateri izrečejo zgolj sožalje, nekateri ob izreku sožalja darujejo cvetje ali sveče.

 

Moderna nagrobna sveča

Kaj pa alternativa svečam in rožam Beli plamen? 

BELI PLAMEN - dar ob slovesu - je žalna vizitka z vrednostnim bonom za cvetje, sveče, vrtnarske ali kamnoseške storitve. Žalna vizitka bo z lepo mislijo in vašim podpisom v oporo svojcem ob boleči izgubi.