Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Nasveti za urejanje grobov

Urejen grob je del naše tradicije, predvsem pa izraža spoštovanje do pokojnika. Kaj lahko storite sami in kako vam lahko pomagamo v Plečnikovi cvetličarni?

Kipec angelčka na grobu.

Več je manj

Ko gre za urejanje grobov je najbolje slediti pravilu: Več je manj! Tako je smiselno uporabiti čim manj različnih materialov pri sami postavitvi groba, kot tudi pri zasaditvi. O tem, kako poskrbeti za zasaditev groba smo že pisali. Če vam čas ne dopušča pogostih obiskov pokopališča, pa je pametno, da skrb za grob prepustite strokovnjakom.

S cvetjem zasajen grob

3 uporabni nasveti za ureditev groba

1. Boste grob zasadili? To storite spomladi.

 

Tik pred prvim novembrom se pri večini pojavi želja, da bi grobove zasadili z okrasnimi rastlinami. Po možnosti s trajnicami, ki zahtevajo malo vzdrževanja in ostanejo brezhibne skozi celo leto. Takšen načrt se največkrat ne obnese, saj jeseni zasajene rastline ponavadi ne preživijo prve zmrzali, kaj šele zime. Mnogo bolj enostavno in učinkovitejše je, če se zadeve lotimo že spomladi.

 

2. Upoštevajte svoj življenjski slog.

 

Lepo je, da skrbimo za grobove pokojnih bližnjih, a vsakodnevne obveznosti nam včasih preprečujejo, da bi za grob lahko skrbeli redno in temeljito. Vsem, ki jim primanjkuje časa, vseeno pa želijo lepo urejen grob, svetujemo enostavnejšo ureditev groba, ki je namesto z zasajenim cvetjem, obložen s kamenčki ali kamnito ploščo, s posebej nameščenim prostorom za lončnico, ikebano in nagrobne sveče.

 

3. Za navdih obiščite cvetličarno

 

Pri ureditvi groba ne pozabite na lastno kreativnost, rešitev pa lahko poiščete tudi tako, da pravočasno obiščete vrtni center ali cvetličarno, kjer najdete kakšno idejno rešitev. Koristno se je sprehoditi tudi čez pokopališče, kjer lahko najdete navdih za ureditev grobov.

 

 

Cvetlični aranžma na grobu

Spoštljivo uredimo vaš grob

Vam je zmanjkalo časa za ureditev groba pred prihajajočimi prazniki? Izkušeni vrtnarji iz Plečnikove cvetličarne znajo izbrati primerne rastline za vaš grob in jih povezati v skladno celoto. Za vas bomo grob očistili, obrezali rastline, zasadili novo rastlinje, zamenjali zemljo ali nasuli nov pesek. Na vašo željo na grob dostavimo tudi sveče iz naše bogate ponudbe, šopek ali ikebano, dogorele sveče in dotrajane aranžmaje pa odstranimo. Lahko prevzamemo tudi redno tedensko ali mesečno vzdrževanje groba.

 

Oglejte si, kako izbrati prave rastline za izvirno ureditev groba.