Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Korak za korakom do jesenske ikebane

Jesen je ravno pravi čas za popestritev groba z ikebano po vašem okusu. Lahko jo izberete v naši pestri ponudbi, ali pa jo z malce navdiha ustvarite kar sami.

 

Jesenska ikebana.

Veselo na delo

Za izdelavo jesenske ikebane potrebujemo:

  • posodo, lahko je pvc ali posoda iz naravnih materialov
  • gobo za sveže cvetje
  • klešče za rezano cvetje
  • klešče za žico
  • nož
  • rezane veje in plodove, ki jih naberemo v gozdu
  • suho ali sveže cvetje, kot dodatek za popestritev ikebane
izdelava ikebane kaj potrebujemo

1. korak

  • Gobo namočimo v hladno vodo, da se napije. Postavimo jo v primerno posodo, po potrebi odrežemo na želeno velikost.
  • Osnovno pričnemo oblikovati z zelenjem, dolžina zelenja naj bo poljubna, odvisno kakšno obliko želite. Ali je okrogla ali ovalna ali visoka.
  • Konice zelenja vedno z nožem prerežite poševno, saj s tem omogočite, da se steblo lažje zapiči v gobo.
izdelava ikebane veje plodovi cvetovi

2. korak

  • K narejeni osnovi iz zelenja dodamo različne jesenske plodove. Od storžev do različnih vej, želoda in jesenskih listov.
  • Okoli plodov ovijemo žico ali jih pritrdimo z lepilom na žico, da jih lažje zapičimo v gobo. Na sredino ikebane lahko v poljubni višini dodamo različne veje.
izdelava ikebane s storzi

3. korak

  • Ko je osnova z zelenjem in jesenskimi plodovi narejena, lahko poljubno dodamo še sveže ali suho cvetje, lahko pa kar travniško.
izdelava jesenske ikebane

Nasveti cvetličarke:

  • Za boljšo obstojnost cvetja in zelenja priporočamo uporabo gnojila za rezano cvetje. Uporabimo ga tako, da ga kar stresemo v vodo, kamor kasneje namočimo gobo. 
  • Če si želite, da bo vaša jesenska ikebana res dolgo lepa, uporabite suho cvetje, ki ima daljšo obstojnost od svežega. 

Naročite ikebano v Plečnikovi cvetličarni

Izdelavo lične ikebane lahko prepustite spretnim rokam cvetličark iz Plečnikove cvetličarne. Prepričani smo, da boste v našem bogatem izboru našli pravo ikebano zase.