Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Kako skrbeti za dišavnice na balkonu?

Sledite najboljšim nasvetom za pravilno ravnanje z dišavnicami, zelišči oziroma začimbami, ki jih posadimo na domačem balkonu ali vrtu. 

Ženska, ki sadi dišavnice.

Cvetličarke svetujejo

1. Previdno zalivanje


Vse lončnice, naj bodo to cvetlice, zelišča ali dišavnice, zahtevajo redno zalivanje. Zalivamo jih s postano vodo, zelo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, redkeje in takrat obilno. Vodo dodajajte v majhnem curku, naravnost k zemlji, počasi, da se prepoji. Zalivajte toliko časa, dokler se v podstavku ne nabere odvečna voda. Poleti, ko je vročina, vodo v podstavku kar pustite, spomladi in jeseni pa je bolje, če jo odlijete. Nikoli ne zalivate po rastlinah. Pozabljivosti nam ne oprostijo, pretirane skrbi pa tudi ne.


2. Redno trganje listov


Poleg zalivanja je pomembno in koristno tudi redno trganje listov in vejic, saj s tem spodbujamo novo rast. Videz rastline je tako pod našim nadzorom, rast pa je kompaktnejša. Seveda pa rastline ne smemo obtrgati do golega.


3. Razmišljajte zimzeleno


Pri zasaditvah je vsekakor dobro pomisliti tudi na hladne zimske dneve, tako, da vključite tudi zimzelene rastline (timijan, rožmarin, lovor) in vaš balkon bo zelen tudi pozimi. Sprijazniti se morate, da bodo pozimi dišavnice skromnejšega videza, manj izrazitega vonja in okusa, povzročale vam bodo nekaj težav, vendar jih boste zato še bolj cenili. Trajna zelišča (timijan ali lovor) potrebujejo zimski počitek, ne prenesejo pa prenizkih temperatur, zato jih ne smete pustiti zunaj. Postavite jih v svetel prostor s temperaturo okoli 10°C. Spomladi jih presadite v malo večji lonec in dodajte substrat.


4. Bonus: dišavnice odganjajo insekte!


Morda niste vedeli, a mnoga zelišča izločajo eterična olja, ki imajo v sami rastlini različne naloge. Ena izmed teh je, da s hlapenjem rastlino hladijo. Nekatere rastline s svojim vonjem odvračajo celo insekte. Najbolj znano odvračalno, odganjalno ali repelentno zelišče je zagotovo sivka - le kdo ne pozna uporabe vrečic sivkinih cvetov ali sivkinega eteričnega olja za odganjanje moljev v omari! Vsem poznana rastlina roženkravt medtem odganja muhe, obade in komarje.

Med močno odganjalna zelišča spadajo še: bazilika, limonska trava, limonski timijan in druga »limonasto« aromatična zelišča.