Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Zgodnje spomladansko cvetje

Ko sonce začne dobivati moč in se hlad umika prijetni pomladanski toploti, nas na vrtu pričakajo prve znanilke pomladi.  

 

Zvončki.

Prebuja se dobra volja

Najprej zacvetijo telohi, trobentice in zvončki, kmalu pa se jim pridružijo še pomladanski žafrani. Na travnikih boste opazili tudi majhne modre cvetove torilnic, bele cvetove marjetic in rumene cvetove lapuha, v gozdu pa zelenkasto tevje, vijoličaste jetičnike in bela socvetja repuha. Te rože vsako leto znova zacvetijo, pa čeprav jih ne sadimo vedno znova. Ker so prve znanilke pomladi, pa imajo tudi poseben vpliv na naše razpoloženje. Se jih vi prav tako razveselite?

 

Spomladansko cvetje v nas zbudi optimizem. Zima velja za mračen letni čas, pomlad pa je tista, ki je polna barv in svetlobe. Dan se daljša in prvo spomladansko cvetje se prebuja.

 

Na balkone, grobove in še marsikam zgodaj spomladi radi zasajamo primule. Tudi mačehe za zgodnje spomladansko cvetenje še vedno pridejo prav. Zelo zgodaj spomladi zacvetijo tudi nekatere drobne blazinaste trajnice, ki sicer domujejo v visokogorju in so navajene zacveteti takoj, ko skopni sneg. Drobčkane bazinice so prekrite z cvetki in privabljajo prve čebele. Prvi znanilec pomladi je tudi teloh, ki je sprva v gozdu edini, saj ima največ korajže in začne loviti prve pomladne sončne žarke. Zeleno in belo cvetoči telohi, ki so doma tudi v okoliški naravi, so vse pogostejši na naših grobovih in vrtovih. Poleg naših domačih telohov pa imamo na razpolago še tudi celo serijo različnih drugih telohov, ki vsi zacvetijo zelo zgodaj in jih občasno zmrzovanje v času cvetenja niti ne moti.