Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Zdravilna zelišča in začimbe

Najrazličnejša zelišča in začimbe niso zgolj najbolj preprost in naraven način, da izboljšate okus jedem, ampak tudi izjemno blagodejno delujejo na vaše telo.

Zdravilna zelišča in začimbe.

Peteršilj

 

Peteršilj poleg tega, da poskrbi za svež zadah, čisti in pomladi celotno telo. Vsebuje tudi visoko raven klorofila, ki preprečuje rast bakterij in pomaga zniževati krvni sladkor.

 

Rožmarin

 

Rožmarin povezujejo z izboljšanjem spomina in delovanja možganov, saj vsebuje snovi, ki ščitijo pomembne živčne prenašalce. Rožmarin uporabljajo tudi za lajšanje artritisa, pomiritev ter lajšanje prebavnih težav.

 

Žajbelj

 

Žajbelj vam bo zagotovo priporočila vsaka babica, saj je učinkovito zdravilo proti vnetjem in vsebuje veliko antioksidantov. Najbolj pogosto ga uporabljamo za odpravljanje bolečega grla in za izpiranje ustne votline. Priljubljen je tudi kot začimba v kulinariki, dodajate ga lahko v omake ali pa si iz njega pripravite okusne namaze.

 

Timijan

 

Tudi timijan ima protivnetne, antioksidantne in antiseptične lastnosti. Timijan lajša prebavne težave in blaži krče. Pomagal naj bi tudi lajšati simptome astme in vnetje grla.

 

Origano

 

Origano je ena izmed začimb, ki vsebuje največ antioksidantov, vseboval naj bi kar štirikrat več antioksidantov kot borovnice. Origano ima tudi karvakol, ki ima antibakterijske lastnosti, deluje proti glivicam in parazitom v telesu.

 

Cimet

 

Cimet je znan po tem, da pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja in tlaka in znižuje slab holesterol. Pospešuje tudi presnovo glukoze.

 

Bazilika

 

Baziliko zagotovo najdemo v skoraj v vsakem gospodinjstvu. Je ena najbolj osnovnih začimb in zato se zanjo vedno najde prostor tudi v najmanjšem. Poleg tega, da je zelo široko uporabna, pa se bazilika ponaša tudi s številnimi pozitivnimi zdravilnimi lastnostmi. Z njenimi aromatičnimi listi lahko odlično začinimo najrazličnejše solate, dodajamo jo k različnim zelenjavnim omakam, jedem iz surove zelenjave, paradižnikovemu soku, svežemu siru, koktajlom, testeninam in mesu.

 

Meta

 

Meta je zelo priljubljena in vsestransko uporabna zaradi svoje sveže in intenzivne arome. Cenijo jo prav povsod po svetu – v kulinariki zaradi njene nenavadne arome, v zdravilstvu pa zaradi zdravilnih učinkov njenih eteričnih olj (mentol). Nekaj kapljic metinega olja na sencih ali čelu lahko prežene tudi glavobol.