Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Kje so odprli prvo cvetličarno na svetu?

Ljudje že dolgo cenimo cvetje, šopke in cvetlične aranžmaje, ki obogatijo prostor. Vabljeni na kratek sprehod po dolgi zgodovini cvetličarstva in cvetličarn!

Šopek roza tulipanov.

Navdušenje nad cvetočimi rožami in čudovitimi cvetličnimi aranžmaji ima v resnici daljšo zgodovino, kot bi mislili. Cvetličarsko veščino so namreč cenili že v starem Egiptu, v današnji potrošniški obliki pa jo poznamo od začetka 20. stoletja.

 

Egipt

Stari Egipčani so naravnost oboževali cvetlice in druge vrtne rastline. Vzgajali so jih na svojih brstečih vrtovih, zaradi vročega podnebja pa so jih največkrat posadili v senco velikih dreves ali celo v umetne bajerje, kjer so med drugim uspevale takrat zelo cenjene vodne lilije. Med bolj priljubljene rože tistega časa uvrščamo narcise, marjetice, vrtnice, jasmin, bršljan in na primer modri glavnik.
Egipčani so gojili tudi umetnost aranžiranja rezanega cvetja – obrede in slavja so krasili s cvetličnimi venci in drugimi cvetličnimi aranžmaji.

 

Stari Grki in Rimljani

Stari Grki so pri aranžiranju cvetja nudili prednost dišavnicam in zeliščem, od vsega okrasja pa so imeli najraje vence, posebej naglavne, ki so bili obvezen dodatek na porokah in drugih slavnostnih obredih. Za najbolj slavnostne so veljali venci iz lovorjevih listov, ki so jih v Stari Grčiji rezervirali za olimpijske zmagovalce, v Starem Rimu pa so postali simbol vojaške zmage.
Med bolj priljubljene cvetlice tistega časa sodijo hijacinte, vijolice, lilije in vrtnice, ki so se poleg cvetličnih aranžmajev pogosto znašle tudi na krožniku.

 

Stara Kitajska

Stari Kitajci nikakor niso zaostajali z aranžiranjem rezanega cvetja. Cvetličarski mojstri so veljali za ugledne člane družbe, cvetlični aranžmaji pa so se prav na Kitajskem prvič pojavili v okrasnih vazah. Imeli so namreč posebej pomembno vlogo pri verskih obredih in čaščenju umrlih.

 

Japonska

Le malokdo ni seznanjen z dejstvom, da so ikebano izumili ravno v tej daljnovzhodni deželi. Danes priljubljena zvrst aranžiranja rezanega cvetja v cvetličarnah po vsem svetu ima za sabo že šestoletno zgodovino. Izhaja iz budističnega obreda darovanja rož umrlim, do petnajstega stoletja pa se je razvila v samostojno cvetličarsko umetnost z mnogimi stili.

 

Srednji vek

Krasenje s cvetličnimi anranžmaji je bilo priljubljeno v cerkvah in v samostanih, posebno vlogo pa so imela zelišča, ki so služila kot simbol duhovnosti.

zgodovina cvetličarn

Renesansa

V Italiji so lepoto cvetja prvi zaznali Italijani, ki so ga pričeli vključevati v slikarska dela. Priljubljene so postajale tudi lončnice na balkonih in oknih, kar naj bi simboliziralo gostoljubnost.

 

Pot v sodobnost

Vrtnarji so cvetlične aranžmaje prvič pričeli prodajati v drugi polovici 19. stoletja na Nizozemskem, kjer so v tem času ustanovili tudi prve aranžerske in cvetličarske šole. Kmalu je cvetličarstvo postala uradna dejavnost in tako zgodovina na prelomu dvajsetega stoletja prav v domovini tulipanov beleži prve prave cvetličarne. Cvetličarska dejavnost in z njo cvetličarne so se razširile tudi drugod po Evropi in seveda čez lužo. V potrošniško naprednejših Združenih državah Amerike so leta 1910 kupcem prvič ponudili dostavo cvetja prek telegrafskega naročila, pomemben mejnik pa cvetličarstvo beleži tudi sredi devetdesetih let prejšnjega tisočletja, ko so ljudje šopke in rezano cvetje v cvetličarnah pričeli naročati prek spleta.


Seveda lahko rezano cvetje, šopke, vence in druge čudovite cvetlične aranžmaje prek spleta naročite tudi v Plečnikovi cvetličarni. Naročite svoj šopek!