Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Pravilno obrezovanje cvetja

V dišeči in cvetoči pomladi nikakor ne pozabite na obrezovanje in ostala obvezna vrtna opravila, ki zagotavljajo, da bodo vaše vrtne rastline uspevale še dolgo! 

Ženska, ki obrezuje vrtnice.

Vse o obrezovanju cvetja

Toplo pomladno sonce zbudi iz zimskega spanja številne čebulnice, ki smo jih zasadili jeseni. Vrtnice, trajnice, plezalke in cvetoče grme, ki smo jih pred mrazom zaščitili z zastirkami, v spomladanskem času pričnejo sijati v vsej svoji lepoti.


Ne prezgodaj, ne prepozno

Pri obrezovanju cvetja in ostalih vrtnih rastlin se je pomebno držati osnovnih načel. Pravilno obrezovanje sicer kratoročno ne vodi k privlačnejšemu videzu rože, a je pomemben dejavnik za zdravje in živahnost rastlin. Prezgodnje obrezovanje lahko povzroči prezgodnje odpiranje brstov v toplješih dneh. Če nas na primer preseneti nova hladna fronta, nam lahko brsti pozebejo. Prepozno obrezovanje medtem lahko povzroči oslabitev rastline, saj obrezujemo v času, ko se sokovi že pretakajo po steblih in so brsti močno napeti. Rezanje v tem času lahko povzroči tudi izgubo sokov.

obrezovanje cvetja Plečnikova cvetličarna

Vsaka roža ima svoje zahteve

  • Grmovnice, ki cvetijo spomladi, cvetijo na lanskih poganjkih. Obrežemo jih takoj po cvetenju. Najbolj pogoste in poznane grmovnice, ki sodijo v to skupino so forzicija, japonska, kutina, dojcija, kerija, spomladi cvetoča medvejka, vajgelija in nepozebnik.
  • Grmovnice, kot so poleti in jeseni cvetoče medvejke, petoprstnik, listopadne vrste češmina in drugi, cvetijo od sredine junija naprej in cvetijo na letošnjih poganjkih. Le te obrezujemo pozno pozimi ali zelo zgodaj spomladi. 
  • Plezalke ali vzpenjavke cvetijo na enoletnih ali dvoletnih poganjkih. Spomladi cvetoče obrezujemo takoj po cvetenju. Tako jim damo dovolj časa, da oblikujejo nove, močne poganjke in lepo cvetijo. Med vzpenjavke štejemo glicinije, okrasne trte, bršljane, vzpenjave hortenzije, kovačnike in okrasni srobote.
  • Vrtnice pred zimo osipamo z zemljo ali s preperelim hlevskim gnojem. Na ta način zaščitimo cepilno mesto. Poganjke za tem delno pristrižemo in prekrijemo s smrečjem. Zelo pomembno je, da spomladi, preden očesa odženejo, to zemljo ali hlevski gnoj pravočasno odstranite, da takrat občutljivih očes ne zlomite. Spomladansko obrezovanje je osredotočeno na odstranjevanje mrtvega lesa, pozeblih poganjkov, oslabelega lesa, kjer prezimujejo glivične bolezni, šibkih in tankih poganjkov. Vrtnicam skrajšajte zdrava stebla tako, da na njih ostane od 3 do 5 popkov.


Kako cvetje pravilno obrezujemo? 

Za obrezovanje uporabljamo vedno ostre škarje, s katerimi krajšamo veje in poganjke, zarežemo rahlo poševno, da preprečimo zastajanje vode na površini reza in s tem morebitne okužbe in gnitje.

 

Skrbimo za zdrave rastline na vrtu, saj je naša domača zelena oaza po napornem dnevu eleksir za zdravje in dolgo življenje!