Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Kako izbrati popoln poročni šopek?

Poročni šopek je ključen del vsake poroke in pomemben del priprav na poroko. Cvetlična poročna dekoracija poskrbi za vzdušje, poročni šopek pa je tisti, ki dopolni videz neveste.

Poročni šopek z vrtnicami.

Šopek s tradicijo

Poročni šopek je po starih izročilih predstavljal dobre obete za nevesto. Neporočene ženske naj bi nekoč trgale cvetje z nevestinega poročnega šopka, da bi bile tudi same deležne delčkov te sreče. Danes je običaj, da nevesta svoj šopek vrže med neporočene povabljenke in tista, ki ga ujame, naj bi bila naslednja na vrsti za poroko.
Kako torej izbrati pravi šopek za vaš veliki dan? Sledite nasvetom naših cvetličark!

1. Pokažite svojo poročno obleko

Ob obisku cvetličarne ne pozabite imeti s seboj fotografijo poročne obleke, ali pa vsaj vzorček izbranega blaga in modne skice, če je obleka še v izdelavi. Barva šopka se po navadi izbira glede na barvo nevestine poročne obleke, ne smete pa pozabiti na ženinovo obleko. Če ima nevesta belo obleko, ženin pa drugo barvo kravate, potem se upošteva tudi barva, ki jo vsebuje kravata. Lep učinek boste dosegli, če se odločite za enako barvo šopka kot poročne obleke, vendar naj to ne bo samo ena vrsta cvetja, ampak različno cvetje s prelivajočimi toni te barve – od temnejših do svetlejših odtenkov.

 

dva pisana poročna šopka

2. Razmislite o velikosti poročnega šopka

Poročni šopek ne sme biti ne prevelik, pa tudi ne premajhen – saj je kljub temu pomemben del celotnega videza. Velikost poročnega šopka je priporočljivo prilagoditi nevestini velikosti in obliki telesa. Za povrh mora biti šopek dovolj lahek in udoben, da ga boste lahko imeli ves čas pri sebi. Še nasvet glede nošenja šopka: le-ta se pravilno nosi pod kotom 90 stopinj (komolec), malce nagnjen navzdol. Nošenje šopkov je odvisno tudi od izdelave, saj se namesto klasičnega šopka lahko odločite tudi za obliko zapestnice ali torbice.


3. Poskrbite za osebni pečat

Zakaj ne bi v šopek vpletli priponke, ki vam veliko pomeni, ali babičin čipkast robček? Morda pa najdete kakšen drug predmet, ki bi ga želeli imeti ob sebi na svoj veliki dan. Seveda pa lahko šopku dodate različne dekorativne predmete, ki niso osebnega značaja, kot so perlice, kamenčki ali peresa, ki bodo šopku prav tako dodali osebni pečat.

 

poročni šopek z vrtnicami in biseri

4. Upoštevajte letni čas

Poročne priprave se običajno začnejo že veliko pred velikim dnevom, določeno cvetje pa je lahko na voljo le v določenem letnem času ali pa ga je v določenem delu leta težje in dražje dobiti. Denimo šmarnice, tulipani, ranunkule, sončnice ali ivanščice so na voljo le sezonsko.


5. Ne pozabite na simbolni pomen cvetja

Cvetje ima v različnih kulturah različen simbolni pomen. Pri nas vrtnice pomenijo lepoto in strast, lilije čistost, marjetke nedolžnost, kale skromnost, šmarnice pa veselje. Kaj želite povedati s svojim poročnim šopkom?

 

poročni šopek z belimi in rdečimi vrtnicami

Poleg vsega naštetega, pa vam predvsem svetujemo, da začnete o svojem poročnem šopku razmišljati dovolj zgodaj, da bo lahko postal zares popoln dodatek vašega poročnega dneva.