Pojdi na vsebino Plečnikova cvetličarna

Da bo rezano cvetje lepo dlje

Sledite preizkušenim nasvetom cvetličark iz Plečnikove cvetličarne in dolgo uživajte v čudovitih šopkih iz rezanega cvetja.

Rezano cvetje.

10 zlatih pravil, da bo vaš šopek zasijal v vsej svoji lepoti:

1. Uporabite čisto vazo. Bolj ko je njena oblika enostavna, lažje boste uredili šopek. Po uporabi jo očistite z raztopino klora.


2. V vodo vedno dodajte gnojilo za rezano cvetje, razen če je vaza kositrna, bakrena ali iz druge kovine. Raztopino dolivajte, nikoli je popolnoma ne zamenjajte.


3. Stebla nikoli ne lomite, ampak ga poševno odrežite z ostrim nožem. Olesenela stebla in veje skrajšajte z vrtnimi škarjami.


4. Listi ne smejo priti v stik z vodo ali raztopino gnojila.


5. Narcise in tulipane vedno postavite najprej za en dan v ločeni vazi, šele nato združite v šopek. V vodi namreč vsak od rastlin proizvede snov, ki slabo vpliva na ostala stebla.


6. Vrtnice oživijo, če se jih za kako uro popolnoma potopi v hladno vodo.


7. Večina rož potrebuje le malo mlačne vode.


8. Če stoji vaza v bližini posode s sadjem, rože hitreje ovenijo.


9. Uvelo cvetje zavijemo v papir in postavimo na hladno v globoko posodo z vodo, da ga prebudimo.


10. Ne pozabite, da cvetje ne mara prepiha, ne vročine.


Ali je cvetje sveže?

Rože se obdržijo različno dolgo, od nekaj dni do treh tednov. In kako ugotovite, ali so rože sveže? Po steblu, listih in spodnji strani listov; rjavo obarvana stebla, s plesnijo prekriti listi in voda, ki ima neprijeten vonj so zanesljivi pokazatelji, da rezano cvetje ni sveže.


Ko cvetje potrebuje oporo

Velik šopek v široki vazi pogosto potrebuje oporo. Eden najpomembnejših pripomočkov za urejanje cvetja je zeleno lakirana žica,s katero okrepimo stebla. Žico, s katero okrepimo ali pritrdimo rože, poskušajte kar se da lepo skriti.


Zakaj je dobro uporabiti gnojilo?

Z uporabo gnojila se rože skoraj vedno počutijo bolje in lepše uspevajo. Gnojilo vsebuje hranilne snovi za rezano cvetje. Rože se lepše razcvetijo, so izrazitejših barv, poleg tega so v gnojilu tudi dodatki, ki zavirajo razvoj bakterij in alg, da ostane voda v vazi bistra. Gnojilo za rezano cvetje lahko kupite v obliki praška ali tekočine.